تاثیر کود منگنز بر بهبود فتوسنتز، تعدیل pH خاک و جذب عناصر ریزمغذی در گیاهان

کود منگنز

کود منگنز تشکیل شده از عنصر منگنز با نماد Mn در جدول تناوبی عناصر شیمیایی نشان داده شده است. این عنصر جز عناصر کم مصرف (ریزمغذی یا میکروالمنت) اما ضروری برای گیاه به شمار می ­آید که کمبود و بیشبود آن برای گیاه دردسرساز خواهد بود. این عنصر برای رشد و نمو گیاهان لازم است، می تواند رادیکال های آزاد تولید شده در گیاه را خنثی سازی نماید.

در تولید ریبولاوین، اسید اسکوربیک و کارتن هم موثر است. بهبود جوانه زنی گیاه، تسریع رسیدگی میوه و افزایش عملکرد کیفی و کمی محصول از وظایف این عنصر به شمار می رود.

منگنز در تشکیل کروفیل و فرآیندهای اکسیداسیون و احیا مثل واکنش های مرحله فتوسنتز و یا تنفس نقش دارد. این عنصر در تبادل و انتقال کربوهیدرات ها و نیتروژن نیز دخیل است و در ساخت ترکیبات پرانرژی مثل ATP حائز اهمیت است. منگنز در فعالسازی بسیاری از آنزیم ها مانند آنزیم های دخیل در فتوسیستم دو، سوپراکسید دسموتاز و …نقش دارد.

از دیگر کارکردهای منگنز در گیاه می توان به دخالت در سنتز پلی آمین ها، بیوسنتز ایندول، فعالسازی آنزیم های فسفوانول پیروات و انولاز اشاره نمود. عنصر منگنز می تواند قابلیت دسترسی به فسفر و کلسیم را افزایش دهد و باعث افزایش مقاومت به تنش ها از جمله تنش سرمایی گردد.

اثر کود منگنز بر گوجه فرنگی

کمبود منگنز در گوجه فرنگی

اصولا کمبود منگنز در محصولات کشاورزی کمتر دیده می شود در گلخانه ها نسبت به مزارع و باغات احتمال بروز مشکل کمبود منگنز بیشتر است.  در صورتی قطعا علائم کمبود آن ظاهر می شود که مقدار آن از ۲۰ ppm کمتر شود و هنگامیکه مقدار آن در بافت های گیاهی از ۵۰۰ ppm تجاوز کند علائم مسمومیت مشهود خواهدبود.

کودهای حاوی منگنز معمولا از فناوری کلات بهره می برند و کاملا محلول در آب می باشند. در این کودها میزان منگنز بسته به نیاز کشاورزان متفاوت است.

کود منگنز برای درختان میوه قبل از گلدهی و بعد از ریزش گلبرگ ها و در زمان تشکیل میوه استفاده می شود. اما هر گیاه زمان و نحوه مصرف خاص خود را دارد. مثلا انگور از زمان جوانه گل تا تشکیل میوه و یا در سیب زمینی یک هفته پس از جوانه زنی کامل مصرف کود منگنز توصیه می شود پس بهتر است برای استفاده کود در مزرعه خود با یک متخصص ماهر تغذیه گیاهی مشورت کنید تا برنامه غذایی متناسبی برای شما تهیه نماید.

عوامل تشدیدکننده منگنز:

  • خاک های دارای کمبود مواد آلی
  • خاک های شنی و سبک
  • دوره های سرما و مرطوب
  • خاک های سست و پوک
  • خاک هایی که اسیدیته بالایی دارند
  • خاک هایی که دارای مواد آهکی بالایی هستند

علائم کمبود منگنز:

(گاها با کمبود آهن اشتباه گرفته می شود)

ایجاد بی رنگی، زردی و یا لکه در برگ های جوان ( زیرا عنصری غیرمتحرک است و علائم کمبود ابتدا در بخش­های جوان گیاه مشاهده میشود)

  1. زردی و رنگ پریدگی نواری و یا لکه های قرمز مایل به قهوه ای در غلات
  2. سستی گیاه
  3. کوچک ماندن و لاغر شدن سرشاخه ها
  4. کاهش رشد و کم شدن میزان گلدهی گیاه
  5. از دست دادن برگ های گیاهو غیر یکنواخت شدن برگ ها
  6. کلروز قسمت های بالای گیاه
  7. و در نهایت نکروزه شدن و توقف رشد

تفاوت کمبود آهن با منگنز در این است که در صورت نبود یا کمبود منگنز قسمت هایی از حاشیه برگ ها ممکن است مقداری سبز بماند.

کودهای منگنز دار

کودهای منگنز دار:

فرم قابل جذب کود منگنز برای گیاه کاتیون میباشد که Mn2+ بیشتر از کاتیون های ۳ و ۴ ظرفیتی دارای اهمیت است. رایجترین کود حاوی منگنز، سولفات منگنز است اما منگنز به تنهایی و به صورت کود تک عنصری نیز در بازار وجود دارد.

گاها کودهای میکرومغذی که دارای چندین عنصر ریزمغذی باهم هستند حاوی منگنز نیز می باشند و یا کودهای ماکرومغذی کامل که دارای عناصر پرمصرف و کم مصرف می باشند به مقداری حاوی این عنصر هستند.

میزان مصرف کود کلات منگنز میکرولایز

استفاده از این کود به صورت محلولپاشی به مقدار ۵۰۰ گرم در هزار لیتر آب توصیه می شود در صورتیکه تمایل به استفاده از کود با آب آبیاری دارید نیم تا یک کیلوگرم از کود منگنز را برای یک هکتار محصول زراعی و یک کیلوگرم در هکتار برای باغات به کار برید. بنا به نیاز محصول می توانید مصرف کود را تکرار نمایید.

خرید کود کلات منگنز میکرولایز

شرکت رگبرگ مهرپاسارگاد برای رفع مشکل کمبود کود منگنز مزارع کشاورزی کود کلات منگنز را با تجزیه ضمانت شده تولید نموده است. کود کلات منگنز میکرولایز حاوی ۱۶ درصد عنصر منگنز است که به صورت پودری و در بسته بندی های شکیل در فروشگاه های کود و سم سراسر ایران قابل دسترس می باشد. در تولید این محصول از فناوری پیشرفته ساخت کلات استفاده شده است.

این کود در بسته بندی های یک کیلوگرمی قابل عرضه است. در صورت تمایل به خرید لطفا با شرکت تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان خبره میکرولایز اطلاعات فنی لازم را در اختیار شما قرار دهند.

بازنویسی: نرگس اسدیان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *