کود ماکرو کامل چرا، چگونه و چه زمانی از آن استفاده کنیم؟

کود ماکرو کامل چیست

کود ماکرو چیست؟

رشد و نمو گیاهان عمدتا به در دسترس بودن مواد غذایی وابسته است. به طور کلی گیاهان به ۱۶ عنصر برای تکمیل دوره رشد خود نیاز دارند. بر اساس مقدار مورد نیاز گیاه، این عناصر را به دو دسته عناصر غذایی ماکرو و میکرو تقسیم می کنند. همانطور که از نام این عناصر پیداست، نیاز گیاه به مواد غذایی ماکرو خیلی بیشتر است و شما باید کود ماکرو بیشتری برای گیاهان استفاده کنید.

کود ماکرو حاوی نیتروژن

استفاده از کود ماکرو حاوی نیتروژن کافی به بهبود رشد رویشی کمک می کند.

عناصر غذایی ماکرو در غلظت های بالاتر حدود ۱۱۵۰ گرم در کیلوگرم وزن خشک گیاه و عناصر غذایی میکرو در حدود ۱۱/۰ میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک گیاه مورد نیاز هستند اما باید توجه داشته باشید که وجود هر دو دسته عناصر غذایی ماکرو و میکرو برای رشد گیاهان ضروری است.

کود ماکرو شامل یکسری کود ها است که ترکیبات این کود ها حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند که چیزی حدود ۷۵ درصد مواد مغذی معدنی مورد نیاز گیاه را تشکیل می دهند.

با استفاده از کود ماکرو مواد غذایی لازم برای عملکرد مناسب آنزیم های گیاهی و سایر فرایند های بیوشیمیایی فراهم می شود.

هر یک از اجزای کود ماکرو چه نقشی در گیاه ایفا می کنند؟

کود نیتروژن جز دسته کود پرمصرف محسوب می شود. کمبود نیتروژن می تواند سبب کاهش رشد و عملکرد گیاه شود. در نتیجه کمبود نیتروژن، گیاه زرد می شود و میوه های کوچکتری تولید می کند.

کشاورزان از کود نیتروژن جهت افزایش رشد محصول استفاده می کنند. نیتروژن عنصر کلیدی در ساخت اسید های نوکلئیک و کلروفیل است و به عنوان جز اصلی ساختار کروموزوم ها محسوب می شود.

کود مناسب برای انواع گیاهان

نیاز گیاه به کود ماکرو بیشتر از کود میکرو است.

در صورتی که گیاهان نیتروژن کافی دریافت نکنند، قادر به تولید اسید های آمینه مورد نیاز خود نیستند (اسید های آمینه حاوی نیتروژن و هیدروژن هستند و در ساختار بسیاری از سلول ها و بافت های زنده قرار دارند). در عدم حضور اسید های آمینه، گیاهان قادر به تولید پروتئین های مورد نیاز برای رشد سلول های خود نیستند. بدون نیتروژن کافی، رشد گیاه با مشکل مواجه می شود.

پتاسیم از دیگر عناصر مهم درشت مغذی است که به بهبود کیفیت و عملکرد محصولات کشاورزی کمک می کند. در نتیجه مصرف کود ماکرو حاوی پتاسیم، گیاهان در برابر بیماری ها، حملات حشرات، تنش های سرما و خشکسالی مقاوم می شوند. در نتیجه مصرف پتاسیم سیستم ریشه قوی و سالم می شود و کارایی جذب و استفاده از نیتروژن و سایر مواد مغذی افزایش پیدا می کند.

پتاسیم در سنتز پروتئین ها، ویتامین ها، نشاسته و سلولز نقش دارد که متابولیسم طبیعی گیاه و رشد گیاه را تضمین می کند.

پتاسیم نقش مهمی در افزایش فتوسنتز ایفا می کند و به افزایش تولید قند و تامین انرژی مورد نیاز گیاه کمک می کند. این عنصر به باز و بسته شدن روزنه و کنترل وضعیت آب داخل گیاه کمک می کند.

استفاده از کود ماکرو حاوی پتاسیم می تواند به افزایش محتوای پروتئین و روغن در دانه ها، نشاسته در غده و دانه ها و ویتامین سی، افزایش قند در میوه ها، غده ها و میوه ها کمک می کند و رنگ و طعم میوه را بهبود می بخشد.

نحوه مصرف کود

فسفر دارای عملکرد های مختلف فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاهان است. چندین ترکیب اساسی در سیستم های سلولی وجود دارد که برای ساختار خود به فسفر نیاز دارند از جمله این ترکیبات می توان به ATP ،NADPH ،RNA ،DNA و فسفولیپید ها اشاره کرد.

فسفر در انتقال و ذخیره انرژی از طریق ATP در سیستم های بیولوژیکی مورد نیاز هستند و به سنتز و پایداری DNA و RNA کمک می کنند. فسفر جز اصلی فسفولیپید های غشایی است و استفاده از کود ماکرو حاوی میزان کافی فسفر می تواند به یکپارچگی ساختاری و عملکردی غشا سلولی کمک کند.

با استفاده از کود حاوی عناصر ماکرو می توان محصولاتی با کیفیت و کمیت مناسب تولید کرد و سود حاصل از تولید محصولات را به حداکثر رساند، هرچند باید توجه داشت که از استفاده بیش از حد از این کود ها نیز باید خودداری کرد؛ چون اثر نامطلوبی روی رشد محصولات کشاورزی دارد و سبب آلودگی محیط زیست می شود.

 

مزایای استفاده از این کود نسبت به استفاده از سایر کودهای مجزا

  1. این کودها معمولا با نسبت های مختلفی از عناصر فرموله می شوند ممکن است هر کشتی نیاز متفاوتی به سه عنصر اصلی ماکرو داشته باشد به همین علت این کودها با نسبت های مختلف در بازار موجود هستند.
  2. این کودها همزمان عناصر ماکرو را برای محصول شما فراهم می نمایند
  3. میتوانند جایگزین مناسبی برای کودهای مرسوم مجزای پیش کشتی باشند.
  4. دفعات کوددهی و عبور ماشین آلات، هزینه کوددهی، کارگر و … نسبت به کودهای تک عنصری کاهش می یابد.
  5. به دلیل وجود گوگرد ( در برخی فرمولاسیون ها) تا حدی اسیدیته را اصلاح و خاک را ضدعفونی می کند.
  6. تعادل عناصر غذایی در گیاه برقرار می کند.
  7. استفاده به صرفه و اقتصادی
  8. کاهش هزینه های خرید کود

کود ماکرو

نحوه و زمان مصرف کود ماکرو کامل

توصیه می کنیم برای مصرف هر نوع کودی ابتدا آزمون خاک انجام دهید و سپس با یک متخصص کشاورزی مشورت به عمل آورید.

در زمین های زراعی مقدار ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار از کودماکرو کامل می تواند کافی باشد. در باغبانی به ازای هر درخت ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ گرم از این کود استفاده کنید.

این کود معمولا به صورت خاک مصرف اعمال می شود؛ در گلخانه ها کود را به صورت نواری کنار گیاه قرار دهید و یا هنگام کاشت کنار بذر، در باغات به صورت چالکود در سایه انداز درخت اعمال نمایید و در مزارع هنگام آماده سازی زمین کود دهی را انجام دهید.

زمان مناسب استفاده از کود ماکرو کامل اواخر زمستان تا اواخر تابستان است که در صورت نیاز، مداومت به کود دهی بلامانع است.

[WPSM_AC id=5698]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *