کود آهن برای مرکبات سبز و خوش رنگ شدن برگ‌ها

کود آهن مرکبات

استفاده از کود آهن یکی از عوامل مهم در افزایش محصول در باغات مرکبات  است؛ عنصر آهن با عدد اتمی ۲۶ و نماد شیمیایی Fe در جدول مندلیف معرفی شده است. این عنصر به عنوان مهمترین میکرو مغذی (ریز مغذی یا عنصر کم مصرف) مورد نیاز گیاهان از طریق کودهای حاوی”آهن” نظیر سولفات آهن یا کود کلات آهن مورد استفاده کشاورزان و باغداران  قرار می گیرد و باعث تشکیل سبزینگی در گیاهان می شود.

بر اساس گزارش های منشر شده، باغات مرکبات کشور اغلب دچار کمبود آهن  هستند؛ در اغلب مناطقی که بارندگی سالیانه در آنها کمتر از ۵۰۰ میلی متر باشد، زمین های کشاورزی  دچار کمبود بعضا شدید عناصری مانند روی، مس، منگنز و آهن می شوند.از طرفی حلالیت پایین کانی های حاوی آهن و مس منجر به کمبود آهن و مس در خاک می شود.

 

چرا باید از کود آهن برای مرکبات استفاده کرد؟

بیش از یک چهارم اراضی کشاورزی ایران آهکی هستند و به همین خاطر در این اراضی با مشکل کمبود عناصر مس، آهن و روی روبرو هستیم. مخصوصا کمبود عنصر آهن که معضلی جدی برای این خاک ها بشمار می آید. ضمنا خاک های مالی سول جز خاک های حاصلخیز هستند اما به علت داشتن کاتیون های زیاد و قلیایی بودن، کمبود عناصر فوق در آنها تشدید می شود.

 

کود آهن برای مرکبات

می دانیم که کمبود آهن موجب کلروز و زردی برگ ها می شود که این کلروز باعث کاهش کلروفیل برگی و فتوسنتز گیاه می شود؛ اگر گیاه نتواند فتوسنتز کند نمی تواند برای خود مواد اسیمیلاتی بسازد در نتیجه با مشکل روبرو می شود و نه تنها نمی تواند برای ما محصول مناسبی تولید کند بلکه خود گیاه نیز تدریجا از ادامه حیات باز می ماند. این پدیده که به کلروز آهن مشهور است در مرکبات نیز مشاهده می شود.

البته سایر درختان مانند به، سیب، گلابی، هلو، گیلاس، چنار، اقاقیا و… از این عارضه در خاک های آهکی رنج می برند.لازم به ذکر است که محصولات زراعی مانند پنبه، ذرت، سورگوم و سویا نیز از این عارضه مستثنی نیستند؛شایان ذکر است که اکثر استان های ایران از جمله خراسان، اصفهان، کرج، آذربایجان و فارس درگیر مشکل کلروز آهن هستند.

 

در خاک های زراعی غلظت آهن در حد چند میلی گرم در کیلوگرم خاک است که این میزان بری گیاهان و به ویژه مرکبات کافی نیست بنابراین گیاهان دچار کمبود آهن می شوند؛ در خاک های آهکی که غلظت یون بیکربنات بالاست و اسیدیته این خاک ها در حدود ۷.۵ تا ۸.۵ است، آهن به صورت رسوب درآمده و برای گیاه غیرقابل استفاده می شود.

در این خاک های قلیایی حتی اگر میزان آهن نیز بالا باشد گیاه قابلیت استفاده از آن را ندارد.

جالب است بدانید در مناطق خشک و نیمه خشک کمبود آهن نه تنها در گیاهان این مناطق به چشم می خورد بلکه افرادی که در این ناحیه زندگی می کنند نیز دچار کمبود آهن هستند.

مصرف کود آهن می تواند روی بهبود سلامت انسان ها نیز تاثیر بگذارد؛ ۴۰ درصد از مردم دنیا از کمبود عناصر ریزمغذی مثل آهن و روی، مس، منگنز رنج می برند این کمبود در زنان به ۸۵ درصد و در مردان به ۶۷ درصد نیز می رسد. بنابراین اگر گیاهی که به عنوان غذا و میوه مورد استفاده قرار می دهیم غنی از آهن باشد بدن ما هم از کمبود آهن در امان خواهد بود.

وظیفه آهن در مرکبات

نقش آهن در مرکبات

کود آهن برای مرکبات در واکنش های آنزیمی مشارکت دارد و به صورت گروه هم در گروه های پروستتیک به مشارکت می پردازد؛ آنزیم هایی مانند کاتالاز، پروکسیداز و … برای فعالیت خود به آهن نیاز دارند. این آنزیم ها از آنزیم های مهم دخیل در زنجیره تنفسی و فتوسنتز و سایر فرآیندهای متابولیسمی می باشند.

همواره مقالات بسیاری در مورد کاربرد کود آهن برای مرکبات نوشته می شود و سالانه تحقیقات جدیدی روی این موضوع صورت می پذیرد؛ تمام این منابع علمی متفق القول معتقدند که مصرف آهن به اندازه مناسب می تواند موجب حفظ کمیت و کیفیت محصولاتی همچون پرتغال، لیمو و سایر مرکبات شود.

خرید کود آهن

شرکت رگبرگ مهر پاسارگاد کودهای کلات آهن ۶ و ۱۰ و ۱۴/۵ درصد با برند میکرولایز را تولید می کند. کودهای کلات آهن میکرولایز به دلیل فن آوری خاص و فرم ویژه کلاته ای که دارد هم به صورت محلول پاشی و هم از طریق آب آبیاری قابل استفاده است. استفاده از مواد اولیه خارجی و توجه به اعتبار برند از جانب مدیران شرکت، باعث بالا بودن کیفیت کودهای کلات آهن میکرولایز و جلب رضایت کشاورزان گردیده است

 نحوه مصرف کود کلات آهن میکرولایز

مقدار مصرف کود کلات آهن میکرولایز برای محلول پاشی  ۱-۲ کیلوگرم در هزار لیتر آب و در صورت استفاده با آب آبیاری ۴ تا ۶ کیلوگرم در هکتار برای گیاهان زراعی در نظر گرفته می شود. ضمنا هنگام استفاده در باغات به ازای هر درخت بالغ ۵۰ تا ۸۰ گرم  و برای هر درخت نابالغ ۲۰ تا ۶۰ گرم لحاظ می شود.

اگر علاقمند باشید، در این مطلب می توانید اطلاعات خوبی درباره کود سولوپتاس به دست بیاورید.

[WPSM_AC id=5583]

7 thoughts on “کود آهن برای مرکبات سبز و خوش رنگ شدن برگ‌ها”

  1. Pingback: تاثیرات کود فسفر بالا

  2. Pingback: تعیین غلظت میکروالمنت ها از جمله منگنز، آهن و روی

  3. Pingback: تاثیر کودهای ان پی کی بر گیاهان

  4. Pingback: سولفات پتاسیم چیست و چه کاربردی دارد؟

  5. Pingback: سولفات آمونیوم چیست و چه فوایدی دارد؟

  6. Pingback: کود پتاسیم برای گیاهان آپارتمانی

  7. Pingback: کود پتاسیم چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *