آیا در زمستان باید به گیاهان خانگی کود داد؟
اگر بخواهیم یک پاسخ کوتاه به سوال فوق بدهیم، باید بگوییم بله گیاهان خانگی در زمستان به کوددهی نیاز دارند، اما دلایلی به خصوص، وقتی ریشه گیاهان در زیر سطح خاک در طول زمستان قرار دارند، وجود خواهند داشت که ممکن است شما را شگفت زده کنند. این مسئله که کوددهی در فصل سرد، نباید به همان روشی که به طور معمول در ماه های گرم سال صورت می گیرد، انجام شود، بسیار اهمیت دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی این سوال بپردازیم که آیا در زمستان باید به گیاهان خانگی کود داد یا خیر؟
گیاهان خانگی به خواب نمی روند
اولین چیزی که باید در نظر داشته باشید این است که بیشتر گیاهان خانگی در طول زمستان به خواب نمی روند. اغلب گیاهان آپارتمانی از محیط هایی به خانه برده می شوند که در طول سال گرم و مرطوب هستند. میزان دما و نور خورشید در آن مناطق نسبت به شرایطی که ما برای آن ها در محیط های خانگی فراهم می کنیم، ثابت تر است. بنابراین این گیاهان می توانند به رشد خود در طول سال ادامه دهند. واقعیت این است که این گیاهان می توانند به خوبی در محیط خانه رشد کنند. از یک طرف، بسیاری از آن ها در جنگل هایی که از نور کم برخوردار هستند، رشد خواهند کرد، بنابراین شرایط نور غیر مستقیم در محیط خانه، پاسخگوی نیاز آن ها می باشد. از سوی دیگر، محیط خانه ما در زمستان، گرم است. در نتیجه شرایط مطلوب جهت رشد آن ها در محیط های خانگی، فراهم خواهد شد.
بسیاری از گیاهان مورد علاقه ما، از جمله گیاهان پتوس (Pothos) و آلوکازیا (Alocasia)، متعلق به جنوب شرق آسیا، جایی که دما در طول سال حدود ۲۷ درجه سانتیگراد است، می باشند. همچنین برخی از گونه های فیلودندرون بومی آمریکای (منطقه ای که شامل جنگل های آمازون در برزیل است) استوایی هستند. در آنجا میانگین دما در تمام طول سال حدود ۲۵ درجه سانتیگراد باقی می ماند.
گیاهان آپارتمانی به استراحت نیاز ندارند
بعضی از افراد ادعا دارند که گیاهان در زمستان “نیاز به استراحت” دارند. بنابراین نباید از آن ها توقع داشت در طول سال رشد کنند. این ادعا برای گیاهانی که در زمستان خشک می شوند (مانند گیاه کالادیوم) قطعا درست است. با این حال، بیشتر گیاهان گرمسیری اهل محیط هایی می باشند که در طول سال گرم هستند. در نتیجه از این جهت که شما آنها را مجبور به رشد خواهید کرد، دغدغه ای نخواهید داشت. گیاهانی که در جنگل های انبوه مناطق استوایی قرار دارند، در ۱۲ ماه سال رویش خواهند داشت.
مسئله ای که ما باید در رابطه با رشد گیاهان آپارتمانی در زمستان نگران باشیم، گرما، مواد مغذی و رطوبت کافی است. به صورت کلی گیاهان می توانند در تمام طول سال آن طور که می خواهند رشد کنند. همچنین این نکته را به خاطر داشته باشید که با کاهش دمای هوا و ساعات روز، رشد گیاهان کند خواهد شد.
ریشه ها در زمستان استراحت نمی کنند
حتی زمانی که به نظر می رسد گیاهان در حال استراحت هستند و رشد گیاه در روی زمین متوقف می شود، ممکن است هنوز فعالیتی در زیر زمین در جریان باشد که ما نمی توانیم آن را ببینیم. ریشه ها الگوی رشد خاص خود را دارند که لزوما از رشد برگ ها، پیروی نخواهند کرد. به طور کلی ریشه ها تمایل دارند پیش از فرا رسیدن فصل زمستان، در اوایل تابستان و اواخر پاییز رشد کنند، اما به نظر شما در طول زمستان چه اتفاقی برای ریشه ها می افتد؟ انواع گونه ها در مناطق مختلف الگو های متفاوتی دارند، با این حال اگر ریشه بتواند زمانی که دما بالای صفر درجه است، خود را در خاک حفظ کند، (حتی گیاهان غیر آپارتمانی زمانی که در سطح زمین در حال استراحت هستند) انرژی لازم را در فصل زمستان جهت رشد در زیرزمین خواهد داشت.
در طول زمستان، گیاهان آماده ذخیره سازی انرژی می شوند. می توانید به این صورت به این قضیه نگاه کنید که آن ها تمایل دارند، باتری های خود را شارژ کنند. گیاهان در ماه های گرم سال، به سرعت شروع به رشد خواهند کرد. در نتیجه ترجیح می دهند در طول زمستان به تعمیر و شارژ خود بپردازند. بنابراین انرژی خود را در فصول سرد، مجدد تامین می کنند. با گرم شدن هوا و افزایش ساعت در طول روز، شروع به رشد سریع خواهند کرد. اگر گیاهان در طول زمستان از آنچه که به آن نیاز دارند، محروم شوند، نمی توانند باتری خود را به طور کامل در زیرزمین شارژ کنند. در طول زمستان ممکن است تفاوت زیادی در رشد برگ های گیاهان مشاهده نشود، اما در فصل بهار و تابستان، به صورت واضح مشاهده خواهیم کرد که برگ گیاه شروع به رشد کرده و آماده گل دادن خواهد بود.
ذخیره مواد مغذی در زمستان افزایش می یابد
گیاهان جهت شارژ مجدد باتری های خود در زمستان(انرژی)، ذخیره مواد مغذی خود را افزایش می دهند و انرژی لازم جهت یک رشد فوق العاده در فصل بعدی را حفظ می کنند. اگر بخواهیم یک مثال واضح بزنیم، می توان گفت که فرض کنید در زمستان، مخزن سوخت خود را شارژ کرده و در تابستان فقط کافی است که پای خود را روی پدال گاز قرار دهید. بنابراین اگر ذخیره مواد مغذی در زمستان تکمیل نشود، در فصل تابستان متوجه خواهید شد که رشد گیاهان به آهستگی صورت خواهد گرفت. همچنین شاهد ریزش برگ گیاهان خواهیم بود.
کمبود مواد مغذی در زمستان بر رشد گیاهان در تابستان تاثیر می گذارد
یکی از راه های نجات برای گیاهان خانگی در هنگام عملیات کوددهی این است که بسیاری از مواد غذایی ضروری را می توان در داخل گیاهان جابهجا کرد. اگر برگ های گیاهان رو به زردی است، نشان از کمبود مواد غذایی ضروری در گیاه خواهد بود. در چنین شرایطی، گیاه این مواد را از برگ های کهنه خود به برگ های جدید منتقل می کند تا رشد آن ها ادامه یابد.
البته به این نکته توجه داشته باشید که گیاهان خانگی توانایی جابجایی برخی از مواد غذایی را دارند، اما بعضی از مواد مغذی، قابلیت انتقال را نخواهند داشت. به عنوان مثال، کلسیم یکی از مواد غذایی ضروری برای گیاهان آپارتمانی، محسوب می شود که غیرقابل انتقال است. با این حال، همه مواد مغذی متحرک نیستند، بنابراین در بعضی مواقع، هنگامی که گیاهان با کمبود مواد مغذی مواجه می شوند، نمی توانند آن کمبود را جبران کنند. علائم شایع کمبود کلسیم شامل رشد کند گیاه، کوتاه شدن یا تغییر شکل برگ ها و قهوه ای شدن زود هنگام برگ، می شود. بنابراین بهترین راه برای پیشگیری از کمبود مواد غذایی، کوددهی به گیاهان آپارتمانی در طول تمام فصول سال است.
روش کوددهی به گیاهان آپارتمانی
روش “ضعیف هفتگی” جهت کوددهی به گیاهان آپارتمانی به این صورت است که شما کمتر از دوز معمول، اما به طور مکرر کود را به گیاهان خواهید داد. بنابراین هر بار که به گیاهان آب می دهید، این روش به شما اجازه می دهد تا به طور مستمر و به میزان لازم، گیاهان خانگی از مواد مغذی کافی، بهره ببرند. در نتیجه گیاهان دیگر با کمبود مواد غذایی مواجه نخواهند شد. بنابراین مشخص شدن مقدار کود گیاهان خانگی، از اهمیت ویژه ای برخوردار خواهد بود.
در این روش، دوز کود گیاهان خانگی به طور معمول نیم تا یک چهارم کمتر از دوز کودی که بر اساس برچسب روی بسته بندی محاسبه شده است، خواهد بود. به عنوان مثال، اگر بر روی برچسب محصولی درج شده که “در هر بار آبیاری، به رقیق کردن یک قاشق چای خوری کود در یک لیتر آب نیاز می باشد”، بهتر است هر بار که به گیاهان خانگی آب می دهید، تنها ½ قاشق چای خوری، از کود استفاده کنید. من شخصا کمتر از میزانی که بر روی برچسب ذکر شده است، به گیاهان آپارتمانی خود، کود می دهم.
شما میتوانید هر بار که به آبیاری گیاهان می پردازید، نصف یا یک چهارم مقداری که برای کود مشخص شده است را به آب اضافه کنید. تقسیم بندی دوز کود در واقع به معنای “ضعیف شدن کود هفتگی” می باشد.
وقتی از روش “ضعیف هفتگی” استفاده می نمایید، یعنی در هر بار آبیاری باید از دوز کمتری کود استفاده کنید. این روش به شما این امکان را می دهد که مواد غذایی به میزان کمتر، اما به صورت مکرر به گیاهان تزریق شود. به گونه ای که گیاهان به مرور زمان مواد غذایی مورد نیاز خود را دریافت کرده و به طور مداوم رشد کنند.
اگر نگران سوختگی کود هستید، بهترین راه حل انتخاب کود بدون اوره یا از آن بهتر، کودی که فاقد کلرید است، می باشد. این دو ماده به طور معمول در کود هایی که برای فضا های باز استفاده می شوند، موجود هستند. با توجه به این که کود هایی که فاقد اوره و کلرید می باشند، محدود هستند، راه حل دیگری که می توانید انجام دهید، شستشوی و تمیز کردن هر گونه نمک معدنی اضافی از زمان اعمال کود می باشد. حتی اگر از کود استفاده نمی کنید، شستشوی گیاهان گاهی پیشنهاد می شود. برای انجام این کار، با آب معمولی، عملیات آبیاری را انجام دهید تا آب از سوراخ های زهکشی خارج شده و برگ گیاهان را شستشوی دهد. همچنین اگر معمولا آبیاری را از قسمت پایین گیاه انجام می دهید، توصیه می شود در هر ماه یک بار از سمت بالا به گیاهان آب دهید تا مواد معدنی اضافی از بین بروند.
با استفاده از این روش، گیاهان خانگی با کمبود مواد مغذی لازم، مواجه نخواهند شد و آسیبی به گیاهان وارد نمی گردد. شما می توانید از این روش در طول سال استفاده کنید و دوز کود را متناسب با نیاز گیاهان و فصول مختلف تغییر دهید.
در روش کوددهی به گیاهان آپارتمانی به صورت هفتگی(ضعیف) شما کود را با دوز کمتر اما به دفعات بیشتر، به گیاهان خواهید داد. بنابراین احتمالا در فصل تابستان شما به صورت مکرر و به روش هفتگی، به گیاهان کود خواهید داد. این روش برای رشد گیاهان و جلوگیری از کمبود مواد غذایی بسیار مناسب می باشد و به مرور زمان می تواند به بهبود رشد و سلامت گیاهان شما کمک کند.