محمدمهدی برومندی معاون وزیر و سخنگوی وزارت جهاد کشاورزی در نخستین نشست با خبرنگاران که امروز چهارشنبه برگزار شد، اظهار کرد: ایران با اتکا به منابع خدادادی، دانش موجود در بخش و تلاش بهرهبرداران به تولید ۱۲۰ میلیون تن محصولات کشاورزی دست پیدا کرده که کارنامه ارزشمندی برای بخش کشاورزی است.
وی در رابطه با تولیدات بخش زراعی خاطرنشان کرد: در سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹، ۲ میلیون هکتار گندم آبی و ۴ میلیون هکتار گندم دیم، ۷۰۰ هزار هکتار جو آبی و یک میلیون و ۴۰ هزار هکتار جو دیم و همچنین ۲۰۰ هزار هکتار کلزا در کشور کشت شده است.
برومندی با اشاره به این که تولید محصولات زراعی به ۸۲ میلیون تن رسیده است، تصریح کرد: ۱۳.۷ میلیون تن محصول استراتژیک گندم تولید شده که بخشی از آن به صورت تضمینی خریداری و بخشی هم برای خودمصرفی و بعضی واحدهای کوچک و سنتی استفاده میشود، همچنین ۴.۴ میلیون تن شلتوک تولید شده است.
انعقاد تفاهمنامه برای کشت قراردادی محصولات زراعی
سخنگوی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به افزایش استفاده از ادوات کشاورزی در کشور عنوان کرد: ضریب مکانیزاسیون از سال ۹۲ تا امروز از ۱.۲ اسب بخار به ۱.۸ اسب بخار در هکتار رسیدهایم.
وی افزود: سرمایه گذاری ۹ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومانی از طریق تسهیلات بانکی موجب شده است، ۱۱۲ هزار دستگاه انواع تراکتور، ۱۰ هزار و ۳۰۰ دستگاه انواع کمباین و ۲۴۸ هزار دستگاه انواع ادوات تأمین شود.
برومندی با اشاره به این که در زمینه کشت قراردادی هم اقداماتی انجام شده است، بیان کرد: در سال جاری، برنامهریزی برای تولید ۲۷۰ هزار تن کشت قراردادی گندم دوروم برای کارخانجات ماکارونی و تولید در بخش صنعتی، انجام شده است.
وی افزود: تولید کلزا از ۵۱ هزار تن در سال ۹۴ به ۳۹۰ هزار تن در سال ۹۹ رسیده و کشت کنجد هم از ۴۵هزار به ۵۸ هزار هکتار افزایش یافته، همچنین کشت قراردادی برای تولید دانههای روغنی در سطح ۲۰۰ هزار هکتار منعقد شده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که تولید روغن برای کشور بسیار حائز اهمیت است و نزدیک به ۹۰ درصد در این محصول وابسته هستیم، خاطرنشان کرد: به همین دلیل طراحی الگوی کشت میتواند وزارتخانه را به اهداف مدنظر تولیدی برساند.
وی ادامه داد: ۳میلیون و ۹۰۰ هزار تن جو در سال ۹۹ تولید شده که نسبت به سال گذشته ۴۰۰ هزار تن افزایش داشتهاست.
برومندی در رابطه با تولید برنج گفت: کشت ۸۰۰هزار هکتار برنج با پیشبینی تولید ۲میلیون و ۶۰۰ هزار تن برنج سفید را در سال ۹۹ داشتیم که با توجه به نیاز مصرفی حدود ۳ میلیون تنی برنج در کشور، بیش از ۸۵ درصد از این نیاز در داخل تولید میشود.
وی افزود: ۹۸هزار هکتار پنبه در سال ۹۹ کشت شده که نسبت به کشت ۹۰ هزار هکتاری در سال گذشته، حدود ۱۰ درصد رشد تولید داشتهایم، همچنین ضریب خوداتکایی در این محصول از ۵۸ درصد به ۶۸ درصد رسیده است.
سخنگوی وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با تولید چغندرقند گفت: از کشت پاییزه سال ۹۸ چغندرقند در سطح ۱۷ هزار هکتار و کشت بهاره این محصول در سطح ۹۸ هزار هکتار در سال ۹۹ حدود ۹۷۰ هزار تن چغندرقند تولید شده است.
وی افزود: افزایش عملکرد چغندر قند پاییزه نسبت به سال گذشته از ۵۴ تن در هکتار به ۵۷.۲ تن در هکتار رسیده که افزایش قابل قبولی بوده است که با توجه به میزان تولیدات در این بخش، برآورد تولید حدود ۸۰۰هزار تن شکر چغندری بهاره و پاییزه، ۷۰۰ هزار تن شکر نیشکری و در مجموع حدود ۱.۵ میلیون تن شکر تولید داخل را خواهیم داشت.
برومندی ادامه داد: امضای تفاهمنامههای چهارجانبه با استانهای تولیدکننده سبزی و صیفی از جمله گوجهفرنگی، پیاز و سیبزمینی و امضای تفاهمنامه جهش تولید دیمزارهای کشور با ستاد اجرایی فرمان امام(ره) به منظور کشت ۶۶۰ هزار هکتار از دیمزارهای ۶ استان در قالب پروژههای فنی و حمایتی از دیگر اقدامات بخش زراعت است.
افزایش راندمان آبیاری با استفاده از روشهای نوین آبیاری
معاون وزیر جهاد کشاورزی در رابطه با پروژههای آب و خاک عنوان کرد: راندمان آبیاری در کشور ما در گذشته کمتر از ۳۵ درصد بود، بنابراین استفاده از روشهای نوین آبیاری از مهمترین برنامههای بخش آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی است که منجر به احداث شبکههای فرعی آبیاری و زهکشی در سطح ۱.۶ میلیون هکتار شده است.
وی افزود: توسعه سامانههای نوین آبیاری در سطح ۲.۴ میلیون هکتار، تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی در سطح ۱.۶ میلیون هکتار، زهکشی زیرزمینی اراضی کشاورزی در سطح ۴۴۹ هزار هکتار، احیا و مرمت قنوات حدود ۲۹ هزار کیلومتر، ۳۲ هزار هکتار انتقال آب با لوله و احداث جادههای دسترسی مزارع حدود ۱۷ هزار کیلومتر از اقدامات معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی بوده است که با عنایت مقام معظم رهبری از صندوق توسعه ملی اعتباراتی به این بخش اختصاص یافته است.
برومندی در رابطه با طرحهای آبرسانی در خوزستان، ایلام و سیستان و بلوچستان گفت: از طرح ۵۵۰ هزار هکتاری خوزستان و ایلام، ۲۹۵هزار هکتار به بهرهبرداری رسیده و از طرح ۴۶ هزار هکتاری سیستان و بلوچستان نیز حدود ۳۳ هزار هکتار آن مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
وی در رابطه با میزان تولید در بخش باغبانی عنوان کرد: سال گذشته از حدود ۵.۷ میلیارد دلار درآمد ارزی بخش کشاورزی، حدود ۲.۷ میلیارد دلار مربوط به بخش باغبانی بوده است.
تاسیس صندوق حمایت از میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری
سخنگوی وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: از سال ۹۲ تا ۹۸، تولید محصولات باغی از ۱۶ میلیون تن به ۲۴ میلیون تن افزایش یافته است و سطح زیر کشت محصولات باغبانی از ۲.۶ میلیون هکتار به ۳ میلیون هکتار رسیده و ۲ میلیون تن انواع محصولات باغبانی صادر شده است.
وی با اشاره به میزان ایجاد گلخانه در کشور گفت: طبق برنامه ششم توسعه باید ۴۸هزار هکتار گلخانه ایجاد شود که در حال حاضر حدود ۱۸ هزار هکتار گلخانه با حمایت های فنی و اعتباری و صندوق توسعه ملی به بهرهبرداری رسیده و تا پایان سال به ۲۱ هزار هکتار خواهد رسید.
برومندی ادامه داد: اصلاح و نوسازی باغات فرسوده کشور که حدود ۶۰۰ هزار هکتار بوده، در دستورکار قرار گرفته است، همچنین توسعه باغات دیم در اراضی شیبدار از دیگر تکالیف این معاونت است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که افزایش تولید میوههای گرمسیری و نیمه گرمسیری از مهمترین اولویتهای این وزارتخانه است، خاطرنشان کرد: راهاندازی صندوق حمایتی برای ۴ محصول موز، آناناس، نارگیل و انبه در وزارتخانه را خواهیم داشت تا از ظرفیتهای خوبی که در استانهای جنوبی برای تولید این محصولات داریم استفاده کنیم که این امر، میتواند محرومیت را در این استانها کاهش دهد.
وی در رابطه با کشت گیاهان دارویی در کشور گفت: ۲۲۸هزار هکتار سطح زیرکشت گیاهان دارویی است که میتواند توسعه یابد.
تولید واکسن تب برفکی و آنفولانزای فوق حاد پرندگان، دستآورد ملی در بخش کشاورزی
برومندی در رابطه با شیوع آنفولانزای فوق حاد پرندگان بیان کرد: بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان در امروز بسیاری از کشورهای دنیا را درگیر کرده و ۱۶ میلیون قطعه در یک کشور معدوم شده است.
وی افزود: این بیماری از اواخر آبان ماه در تالاب میقان استان مرکزی مشاهده شد و در حال حاضر نیز در شش استان کشور گزارش شده است.
سخنگوی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به این که سهلانگاری یکی از بهرهبرداران در خراسان جنوبی باعث معدومسازی حدود ۵۰۰ هزار قطعه طیور در این استان شد، تصریح کرد: کار پایش و واکسیناسیون همچنان ادامه دارد، همچنین در ۱۷ استان شبکه تشخیص پیشرفته آنفولانزای فوق حاد پرندگان را داریم که در کمتر از ۸ ساعت موارد را گزارش میکنند.
وی خاطرنشان کرد: در واکسن تب برفکی واردکننده بودیم که اخیرا از تولید داخلی این واکسن و واکسن آنفولانزای فوق حاد پرندگان رونمایی شد که دستاورد بسیار مهمی محسوب میشود، همچنین پیش از این هم از بذر ویروس واکسن آنفولانزای فوق حاد پرندگان رونمایی شده بود.
برومندی افزود: بیماری لکه سفید میگو یک معضل اساسی بود که توسط دامپزشکی مهار شده و منجر به افزایش تولید ۱۰ هزار تنی این آبزی در کشور شده است.
تولید ۲۲۰ میلیون عدد تخم چشمزده ماهی قزلآلا تا پایان سال ۹۹
وی در رابطه با تولیدات بخش شیلاتی کشور بیان کرد: کل تولیدات شیلاتی در کشور با بیش از ۴۵ درصد رشد، از ۸۸۴ هزار تن در سال ۹۲ به یک میلیون و ۲۸۲ هزار تن در پایان سال ۹۸ رسیده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در سال ۲۰۱۸ طبق آخرین اعلام رسمی فائو، ایران رتبه ۲۳ جهان را در کل تولیدات شیلاتی، رتبه ۲۵ در صید آبزیان و رتبه ۱۸ را در آبزیان پرورشی در جهان داشته، بزرگترین تولید کننده ماهیان سردآبی در جهان و دارنده رتبه چهارم در تولید گوشت ماهیان خاویاری بوده است.
وی اضافه کرد: میزان مصرف سرانه آبزیان در کشور هم از ۸.۵ کیلوگرم در سال ۹۲ به ۱۳.۳ کیلوگرم رسیده است، همچنین با تولید ۱۸۰ هزار تن ماهی قزل آلا در سال، بزرگترین تولید کننده این نوع ماهی در جهان هستیم.
برومندی با اشاره به این که در سالهای گذشته برای تولید ماهی قزل آلا نیازمند واردات تخم چشمزده ماهی بودیم، عنوان کرد: با تلاش شرکتهای دانش بنیان و بخش خصوصی تاکنون به تولید ۶۰ میلیون عدد تخم چشمزده ماهی قزلآلا رسیدهایم و تا پایان سال به ۲۲۰ میلیون عدد خواهیم رسید، همچنین در تولید خاویار هم به ۱۰ تن خاویار پرورشی رسیدهایم.
تأمین ۸۴ درصدی کودهای پتاسه، ازته و فسفاته از تولید داخل
وی در رابطه با تأمین و تولید کود در کشور بیان کرد: میزان کود اوره تحویلی به استانها در ۹ ماهه سال جاری بیش از ۱.۷ میلیون تن بوده که نسبت به سال گذشته ۲۱ درصد و نسبت به میانگین ۸ سال اخیر ۴۲ درصد رشد داشته است.
سخنگوی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: میزان ذخایر استراتیک کود ازته، فسفاته و پتاسه در کشور بیش از ۳۶۰ هزار تن است و از برنامه ابلاغی به وزارت جهاد کشاورزی برای تامین و تدارک ۳ میلیون تنی این سه نوع کود در سال جاری، تاکنون بیش از ۲.۵ میلیون تن تدارک شده که حدود ۸۴ درصد از آن تولید داخل است.
وی با اشاره به تفاهمنامههای امضا شده در راستای خودکفایی در تولید کود، اذعان کرد: انعقاد قرارداد و تفاهمنامه وارداتی یک میلیون تن خاک فسفات برای تولید کود فسفاته را داشتیم که تاکنون حدود ۱۰۰ هزار تن وارد کشور شده است، همچنین انعقاد خرید ۸۳ هزار تن کود پتاسه با تمام تولیدکنندگان داخلی کشور، انعقاد تفاهم نامه برای تولید ۱۰۰ هزار تن کود پتاسه با بخش خصوصی، انعقاد تفاهم نامه برای تولید ۱۰۰ هزار تن کود پتاسه از معادن سمنان و انعقاد تفاهم نامه برای احداث کارخانه ۵۰۰هزار تنی کودهای فسفاته با شرکت ملی صنایع مس ایران از دیگر اقدامات انجام شده در این بخش است.
برومندی تأکید کرد: مصرف کود در ایران نصف میانگین جهانی است و ما نسبت به کشورهای توسعه یافته کمتر از یک سوم و حتی نسبت به توصیه موسسه خاک و آب کشور نیز به میزان نصف از کود مصرف می کنیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که پیشبینی میکنیم از اوایل بهمن ماه با هجوم گسترده آفت ملخ صحرایی به کشور مواجه شویم، گفت: برای مقابله با این آفت به ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم که در حال تأمین و تدارک آن هستیم.
پیشبینی تولید یک میلیون و ۳۴ هزار تن تا پایان سال ۹۹
وی با اشاره به این که میزان مصرف پروتئین حیوانی در ایران برای هر فرد در روز را به ۳۷ و نیم گرم رسیده است، تصریح کرد: در سال ۹۸ ، ۸۵۹ هزار تن گوشت قرمز در کشور تولید شد که پیشبینی میکنیم تا پایان سال ۹۹ به تولید ۹۱۵ هزار تن گوشت قرمز و ۲ میلیون و ۴۰۹ هزار تن گوشت مرغ برسیم.
سخنگوی وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با میزان تولید تخم مرغ در کشور گفت: در سال ۹۸ یک میلیون و ۱۷ هزار تن تخم مرغ تولید شد و در سال جاری این تولید به یک میلیون و ۳۴ هزار تن خواهد رسید.
وی افزود: وظیفه وزارت جهاد کشاورزی تأمین حداکثری و عرضه تخم مرغ با نرخ مصوب به مراکز توزیع است، بنابراین گرانی تخم مرغ در خرده فروشیها در حیطه اختیارات وزارت جهاد کشاورزی نیست و ستاد تنظیم بازار مسئولیت تنظیم بازار کالاها را برعهده دارد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که هر کیلوگرم تخم مرغ درب مرغداری ۱۴ هزار تومان است، عنوان کرد: شرکت پشتیبانی امور دام هر شانه تخم مرغ را به قیمت ۳۲ هزار تومان در سطح شهر توزیع میکند.
دسترسی به بازارهای بین المللی با تولید گوشت مرغ استاندارد
وی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر احیای مرغ لاین تصریح کرد: به منظور کاهش وابستگی به گلههای مرغ گوشتی وارداتی، طرح احیای مرغ لاین آرین به وزارت جهاد کشاورزی ابلاغ شده و در حال حاضر ۵۰ درصد از اجداد مرغ گوشتی در داخل تولید میشود و پیشبینی میشود تا سال آینده در تولید مرغ لاین به خودکفایی برسیم.
برومندی عنوان کرد: در زمینه اصلاح وزن مرغ هم از ۲.۱ به ۱.۸ کیلوگرم رسیدهایم که این کاهش وزن میتواند به کاهش وابستگی به نهادههای دامی، افزایش جوجه ریزی و دسترسی به بازارهای بین المللی با تولید گوشت مرغ استاندارد بیانجامد.
وی افزود: برای ارتقای لاین آرین از تمام روشهای جدید بهره خواهیم برد تا مشکلات آن مرتفع شود، همچنین به نژاد آرین بسنده نخواهیم کرد و علاوه بر اصلاح آن، فایل جدید لاینی را به زودی به لاین آرین اضافه میکنیم.
سخنگوی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: از ۶.۷ میلیون تن نیاز کشور به جو، ۳.۵ میلیون تن در داخل تولید میشود و ما نیازمند واردات ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تن جو هستیم که تاکنون یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن وارد کشور شده و امیدواریم بانک مرکزی ارز مورد نیاز برای واردات دو میلیون تن جو را بهموقع اختصاص دهد.
وی افزود: کنجاله سویا ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تن نیاز داریم که طبق برنامه وارد شده و ذرت هم به میزان کافی وارد شده است.
برومندی با اشاره به این که بازارگاه یک سامانه حسابداری ملی و خرد بوده و برای پرهیز از قاچاق ایجاد شده است، عنوان کرد: در سطح عمده تولید کنندگان از سامانه بازار گاه رضایت دارند و در صورت مشاهده هرگونه نارضایتی، باید علت آن بررسی و مشخص شود.
وی در رابطه با تشکیل شورای تعیین قیمتگذاری خرید تضمینی محصولات کشاورزی خاطرنشان کرد: تشکیل شورای قیمتگذاری خرید تضمین محصولات کشاورزی به عنوان قانون به وزارت جهاد کشاورزی تکلیف شده است و ما در حال اجرای آن هستیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: وزیر جهاد کشاورزی در حال انتخاب دو نفر از کشاورزان خبره است که از اعضای این شورا بوده و نقش مهمی را در تعیین قیمتها خواهند داشت.
وی ادامه داد: شواری قیمتگذاری خرید تضمینی محصولات کشاورزی تا یک ماه آینده آغاز به کار خواهد کرد.