وحید جلال زاده پنجشنبه شب در نشست بررسی مسائل و مشکلات بخش کشاورزی استان افزود: ۸۵ درصد ارزش افزوده بخش کشاورزی در حالی به بعد از تولید اختصاص دارد که بیشترین توان برنامه ریزی و سرمایه گذاری ما به روی بخش تولید متمرکز شده است.
وی با گلایه از بی توجهی و غفلت نسبت به بخش کشاورزی بعد از تولید در استان، اظهارکرد: در حال حاضر در بخش ناوگان حمل و نقل یخچال دار، بسته بندی، سورتینگ، صادرات محصولات کشاورزی دچار عقب ماندگی هستیم و باید برنامه ریزی اصولی برای این بخش در دستور کار قرار گیرد.
جلال زاده با بیان اینکه آذربایجان غربی رتبه اول سردخانه کشور را داراست، گفت: با وجود ظرفیت بالا در بخش سردخانه استان و نیز تولید محصول با کیفیت در زمینه حمل و نقل و ناوگان یخچال دار دچار مشکل اساسی هستیم که این امر صادرات، بسته بندی و سورتینگ را نیز تحت تأثیر قرار داده است.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بخش کشاورزی در تأمین امنیت غذایی مردم نقش بسزایی دارد، اظهار کرد: به منظور ارتقای بهره وری در این بخش، تمام تلاش ما بر این است که یافتههای علمی به کشاورزان انتقال یابد تا با حفظ منابع پایدار و محیط زیست، حداکثر بهره وری از منابع آب و خاک استان در جهت توسعه کشاورزی پایدار انجام گیرد.
وی با تاکید بر ضرورت مکانیزه و علمی کردن بخش کشاورزی بیان کرد: با توجه به اینکه اکثر محصولات کشاورزی تولیدی فساد پذیر بوده و قابلیت نگهداری در بازه زمانی کمی را دارند و به دلیل ظرفیت محدود سردخانهها و صنایع تبدیلی و فرآوری کننده، شاهد افت قیمت این محصولات در زمان عرضه به بازار فروش محصولات هستیم.
بخش کشاورزی نقش مهمی در کاهش نرخ بیکاری آذربایجان غربی دارد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی نیز در این دیدار گفت: بخش کشاورزی مهمترین پیشران توسعه اقتصادی استان به شمار میرود که نقش مهمی در رشد فراگیر اشتغال و کاهش نرخ بیکاری دارد.
جلیلی تولید محصولات گلخانهای، تولید نهادههای دامی و ایجاد واحدهای بزرگ مقیاس در زمینه تولید محصولات پروتئینی و همچنین توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی را از زمینههای مهم سرمایه گذاری در بخش کشاورزی استان عنوان کرد و افزود: در این راستا حمایتهای لازم از طرف سازمان در دستور کار قرار دارد.
وی افزود: باید بخش کشاورزی در قالب نظامهای بهرهبرداری شرکتهای تعاونی تولید، سهامی و زراعی، کشت و صنعت در قالب تجمیع و یکپارچهسازی زمینها و اجرای شیوههای نوین الگوی کشت برای دستیابی به تولیدات پایدار هدایت شود.
جلیلی با اشاره به مهمترین برنامههای عملیاتی سازمان در سال جاری افزود: اجرای طرح جامع اطلاعات کشاورزی استان و تهیه نقشه کاداستر اراضی آبی شامل اطلاعات مکانی و توصیفی قطعات اراضی تحت بهرهبرداری، برقراری کشاورزی قراردادی در جهت تکمیل زنجیره ارزش محصولات کشاورزی، تهیه نقشههای تناسب اراضی جهت تدوین الگوی کشت از مهمترین اولویتهای اجرایی سازمان در سال جاری است.
حمل و نقل مهمترین حلقه زنجیره تولید بخش کشاورزی است
وی توسعه همکاری بین فعالان بخش کشاورزی را موجب گسترش و توسعه این بخش دانست و افزود: حمایت از تشکلها و ایجاد مناسبات جدید، زمینهساز همافزایی تولید در بخش کشاورزی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی خاطر نشان کرد: حلقه حمل و نقل، به عنوان مهمترین حلقه زنجیره تولید به شمار میرود که مشکلات فراوانی در حوزه حمل و نقل محصولات کشاورزی وجود دارد که متأسفانه زنجیرهای که محصولات آن را کامیونهای یخچال دار حمل میکنند، در استان بسیار کم است در حالی که ضرورت دارد تا استان به ناوگان حمل سرد مخصوصاً حمل و نقل هوایی محصولات کشاورزی تجهیز شود.
جلیلی افزود: آذربایجان غربی بالاترین ظرفیت سردخانهای در کشور را داراست، بیشترین تعداد سردخانههای استان آمونیاکی هستند که برای نگهداری محصولات هسته دار مناسب نیست و از سرمایه گذاران و سردخانه داران در این زمینه در خواست داریم برای تجهیز و بروز رسانی سردخانههای استان به کنترل اتمسفریک اقدام کنند تا از فاسد شدن و هدر رفتن محصولات کشاورزی جلوگیری شود.
آذربایجان غربی با تولید بیش از ۶ درصد از محصولات کشاورزی کشور یکی از قطبهای مهم این بخش در کشور به شمار میرود.